Uw bestelling Uw bestelling:  0
Bestelling afronden

Betaling vooraf of binnen 30 dagen na factuur, ter beoordeling door Stimag B.V.
Prijzen zijn ex. BTW.

Vochtbepalingsbalans

Vochtbepalingsbalans

Voor kwaliteitscontrole en -inspectie wordt vaak een vochtbepalingsbalans gebruikt. Hiermee bepaalt u het droge stof gehalte in bijvoorbeeld cacaobonen, poeders, vetten en andere stoffen.

Verwarming

Een vochtbepalingsbalans is in principe een gewone weegschaal maar met een bijzondere functie: die van verwarming. De balans is uitgerust met een lamp in halogeen of infrarood die warmte produceert. Door nu een monster in de weegschaal te plaatsen, bijvoorbeeld een laagje vochtig poeder, kan hiervan het percentage vocht worden bepaald. Het deksel van de balans met daarin de lamp wordt gesloten en het monster wordt verhit terwijl de afname in gewicht wordt gemeten. Als het vocht is verdampt blijft de droge stof over en kan de balans weergeven wat het percentage vocht in het monster geweest is.

Toepassingen

Deze bijzondere manier van wegen kan van belang zijn in heel veel processen, van kwaliteitscontrole in voedingsmiddelen tot bijvoorbeeld het bijregelen van verbrandingsovens. Het vochtpercentage wordt weergegeven op de uitlezing en eventueel afgedrukt of naar een computer gestuurd.

Tips

Om dit soort balansen goed te laten functioneren zijn er een aantal zaken van belang. Een is bijvoorbeeld een goede opstelling van de balans, met behulp van de ingebouwde waterpaslibel. Verder dient er voor ieder nieuw monster een nieuw monsterschaaltje te worden gebruikt. Stimag levert diverse accessoires waaronder deze monsterschaaltjes. De balans kan worden ingesteld met keuze uit verschillende droogprocessen voor verschillende monsters. Wat bijvoorbeeld te doen als een monster een korst vormt waardoor het onderliggende vocht niet meer kan verdampen ? Ook zijn er monsters die spetteren en die dus langzamer moeten worden verhit, of op lagere temperatuur. Al deze parameters zijn in te stellen om tot een optimaal resultaat te komen. De weeg- en drooggegevens tenslotte, kunnen worden geëxporteerd naar printer of pc voor vastlegging van de waarden.

Lees verder