Behoud nauwkeurigheid met periodiek onderhoud

Weegschalen en balansen zijn gevoelige instrumenten. De gebruikelijke schokken en stoten tijdens het transport kunnen leiden tot kalibratiefouten die moeilijk te detecteren zijn zonder de juiste testprocedures en testgewichten. Zelfs een perfect gekalibreerde weegschaal met een probleemloos verzendproces kan kalibratiefouten vertonen als gevolg van de verschillen in hoogte- en breedtegraad en de verschillen in zwaartekracht op verschillende geografische locaties. Om de nauwkeurigheid van weegschalen en balansen te garanderen is onderhoud van essentieel belang. Dit onderhoud bestaat uit een kalibratie en mogelijke reparatie en kan zonder problemen op de bedrijfslocatie uitgevoerd worden.

Zie ook onze pagina over kalibreren voor verdere informatie.

Ons onderhoud en onze ondersteuning is proactief, niet reactief, wij geloven niet in wachten tot er iets misgaat. Onze medewerkers zijn opgeleid om problemen voor je te identificeren en vervolgens een gekwalificeerde risicobeoordeling van de situatie te maken.

Weegschalen die regelmatig worden onderhouden, werken beter en gaan over het algemeen langer mee. Wat is immers het nut van een weegschaal als de resultaten onnauwkeurig zijn? Onze technische dienst zorgt ervoor dat je weegschaal voortdurend correct en binnen zijn toleranties werkt, een absolute must als je weegschalen bedrijfskritisch zijn.

Bij Stimag raden we je aan om een metrologisch kalibratiecontract af te sluiten, op deze manier wordt de kalibratie- en het onderhoud van de weegschaal verricht in de omgeving waar deze wordt gebruikt, zonder de risico’s van mogelijke transportproblemen. Voor een vaste prijs komt een medewerker op locatie langs  en voert een reeks tests uit om ervoor te zorgen dat je weegschaal goed onderhouden is, nauwkeurig weegt en altijd klaar voor gebruik is.

De voordelen van een kalibratiecontract

Routinematig onderhoud door middel van periodieke kalibratie zorgt voor een naleving van de wettelijke eisen en vermindert kostbare productiestilstand. Het afsluiten van een kalibratiecontract is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat je weegschalen worden onderhouden en naar behoren werken met verminderde downtime. 

De meeste klanten van Stimag in zowel Nederland als België hebben een periodiek contract afgesloten waarbij, vaak jaarlijks, weegsystemen onderhouden worden door deze op locatie te laten controleren en  kalibreren door één van onze erkende IJkmeester met het gebruik van gecertificeerde ijkgewichten. Dankzij deskundige buitendienstmonteurs biedt Stimag te allen tijde betrouwbare ondersteuning. 

Als je bedrijf afhankelijk is van weegapparatuur en je nog geen kalibratiecontract hebt, lees dan verder!

Hoe vaak en waarom moet ik mijn weegschaal kalibreren?

In de algemene regel adviseert Stimag om weegschalen, bij regelmatig gebruik, jaarlijks te laten kalibreren. Maar let op, de frequentie waarmee je je weegschaal kalibreert hangt ook af van onder andere je eigen kwaliteitssysteem. Een onnauwkeurige weegschaal kan de nodige risico's met zich meebrengen! Er zijn sectoren waarin het risico en de daarbij behorende impact van een gram meer of minder niet groot zijn, maar voor een laboratorium dat medicijnen maakt zijn nauwkeurige weegresultaten een vereiste. Hoe belangrijker de nauwkeurigheid van de weegschaal voor je is, hoe vaker je deze zal moeten laten kalibreren. (routinematig of uitgebreid)

Het afzien van onderhoud kan grote risico's met zich meebrengen. De verborgen risico's en daarbij behorende kosten van een niet-gekalibreerde weegschaal kunnen op termijn vele malen hoger zijn dan de kosten van de kalibratie. Het gebruik van een niet-gekalibreerde weegschaal kan door mogelijke afwijkingen in het weegresultaat resulteren in productieproblemen, denk hierbij aan: systemen die (tijdelijk) niet operationeel zijn, lagere productkwaliteit, problemen met processen en audits, het uit de markt moeten terugtrekken van producten, en dubbel werk. Kalibraties helpen snel eventuele afwijkingen in het weegresultaat te detecteren, zodat je dit soort problemen kan voorkomen.

Kalibratie op locatie

Bij het afsluiten van een kalibratiecontract komt er periodiek een gediplomeerd medewerker van onze Technische Dienst bij je langs. Tijdens dit bezoek zal je weegschaal gecontroleerd worden met het gebruik van gecertificeerde ijkgewichten om de respons van de weegschaal vast te stellen en waar nodig aan te passen, ongeacht of het gaat om het kalibreren van een mechanische of elektronische weegschaal. De weegschaal wordt na het onderhoud geschikt bevonden wanneer deze weegresultaten geeft die binnen de gespecificeerde tolerantiegrenzen vallen.

De kalibratieprocedure van de weegschaal is afhankelijk van het type weegschaal dat je gebruikt. Medische- en laboratoriumweegschalen worden nauwkeuriger en preciezer gekalibreerd, omdat de tolerantiegrenzen voor deze weegschalen een stuk nauwer zijn.

Contact

Wanneer je een bedrijf selecteert voor het onderhoud van je weegschaal wil je er zeker van zijn dat deze je procesbehoeften begrijpt. Stimag, en haar gecertificeerde Technische Dienst denkt met je mee! Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze experts.

Heb je behoefte aan verdere informatie betreft het onderhoud van je weegschaal of wil je direct een kalibratiecontract afsluiten?

Telefoon: (0)88 422 44 30
Email: td@stimag.nl

RUIM 45 JAAR ERVARING

MINIMAAL 2 JAAR GARANTIE

EIGEN TECHNISCHE DIENST

ERKENDE KEURDER