Nieuws

De nieuwe definitie van de kilogram

Alle kilo ijkgewichten in de wereld refereren aan één standaardgewicht, Le Grand K genaamd. Dit is een blok platina-iridium dat in Parijs staat. Op 16 november jl. verloor dit voorwerp zijn status als internationaal referentiepunt om plaats te maken voor een moderner systeem.

Er zijn enkele replica’s van dit blok metaal verspreid over de wereld. Deze replica’s worden eens in de zoveel tijd naar Parijs gebracht, om te controleren of de kopieën nog wel het juiste gewicht hebben.

De ‘’echte’’ kilo staat opgeborgen in Parijs. Het gewicht van de kilo is veranderd, ondanks dat deze achter slot en grendel staat. Een mogelijkheid is dat het stuk metaal te fanatiek schoongemaakt is.

Het verschil

Door het vergelijken van de kilo met ruim vijftig kopieën, weten wetenschappers dat de Le Grand K van gewicht is veranderd en niet het gewicht van de replica’s. Het is verschil op het allerkleinste niveau (50 microgram).

De oplossing

Volgens fysici zou de kilo het best gedefinieerd worden aan de hand van de constante van Planck. Dit is een natuurkundige constante die voorkomt in alle vergelijkingen van de kwantummechanica. Omdat de waarde hiervan altijd precies hetzelfde is, is de kilo voortaan ook standvastig.

Interessant? Bekijk deze video (de Volkskrant): https://youtu.be/kCz-CFzeEeM