Cases

Wieldruk meten bij Dakar vrachtwagen

truck front

Het Firemen Dakarteam team rijdt ook in 2019 de Dakar Rally en Stimag gebruikt haar expertise voor een beter resultaat in de wedstrijd.

Het team probeert de truck zo licht mogelijk te maken, met behulp van Stimag wieldrukmeters. Hiermee is het eenvoudig om het gewicht per wiel maar ook het zwaartepunt van de truck te bepalen, belangrijk voor het verbeteren van de prestaties.
Het is een enorme klus om de vrachtwagen helemaal uit elkaar te halen en om alle onderdelen te wegen, vervangen of verbeteren.

Onder elk wiel wordt een wieldrukmeter geplaatst, waardoor deze afzonderlijk afgelezen kunnen worden.
Op deze manier kan er zwaartepunt berekening plaatsvinden. Daarnaast zijn de wieldrukmeters ook afzonderlijk te gebruiken voor bijvoorbeeld losse onderdelen.

Het berekenen van het zwaartepunt wordt doormiddel van het massamiddelpunt berekend. Het centrum van de zwaartekracht (massamiddelpunt) is het centrum van de gewichtsverdeling van een object, het punt waar de zwaartekracht inwerkt op dat desbetreffende object. Dit is het punt waar het object zich in een perfecte balans bevindt. Om het zwaartepunt van het object te berekenen, is het gewicht van het object nodig en het gewicht van alle objecten die zich erop bevinden. Vervolgens wordt er een nulpunt bepaald en worden de bekende hoeveelheden verwerkt in de vergelijking.

Stappen voor het berekenen van het zwaartepunt:

 1. Bepaal het gewicht
  • Bereken het gewicht van het object
  • Bereken de extra gewichten
 2. Bereken de extra gewichten
  • Kies een nulpunt
  • Meet de afstand van het nulpunt tot aan het midden van het belangrijkste object alsmede tot de twee extra gewichten
 3. Bepaal het zwaartepunt
  • Vermenigvuldig de afstand van elk object tot aan het nulpunt met het gewicht om het moment te vinden
  • Tel de drie momenten bij elkaar op
  • Tel de gewichten van alle objecten bij elkaar op
  • Deel het totale moment door het totale gewicht

Niet alleen vrachtwagens, maar met behulp van de Stimag wieldrukmeters kunnen onder andere ook tanks, silo’s, machines en grote constructies gewogen worden.

Ook voor uw toepassing? Bekijk hier de video.