Nieuws

Auto-optimalisatie bij telweegschalen

Auto-optimalisatie is een functie in telweegschalen die telfouten kan voorkomen.
In dit artikel lees je meer over de werking en hoe het telresultaat erdoor verbeterd wordt.

Telweegschalen

Telweegschalen worden gebruikt om snel grote aantallen te bepalen. Dit heeft verschillende voordelen, want met de hand tellen kost veel tijd en mensen maken nu eenmaal fouten. Met een telweegschaal kan men dus kosten besparen en risico's verkleinen. Bovendien is het gebruik heel eenvoudig: Een aantal opleggen, instellen en daarna wordt het juiste aantal aangegeven. Ook bij het toevoegen van een grote hoeveelheid. Eventueel is een lege verpakking eerst nog te tarreren. In principe telt een telweegschaal foutloos, maar er zijn een paar aandachtspunten:

Stukgewicht kleiner dan uitleesstap

Als een weegschaal bijvoorbeeld weegt in stappen van 1 gram en we tellen producten van 0,1 gram dan onstaan er afwijkingen. Wanneer we een product van 0,1 gram erbij leggen dan “ziet” de weegschaal dit immers niet.

Het gewicht van een lege verpakking

Onderling gewichtsverschil bij lege verpakkingen zorgt voor telfouten. Zorg er altijd voor dat, bij het vullen van een lege verpakking, de weegschaal goed naar 0 is getarreerd. Controleer je reeds gevulde verpakkingen op het aantal, houdt er dan rekening mee dat verschil in het gewicht van de verpakking invloed heeft op het telresultaat

Het onderlinge stukgewicht verschilt te veel

Bij de meeste producten die geteld moeten worden zit er onderling gewichtsverschil. Wanneer het gewicht bepaalt wordt met 10 lichtere producten dan zal wanneer er daarna 10 iets zwaardere producten worden een telfout kunnen ontstaan. Dit kan op 10 stuks al 1 stuks zijn maar bij 100 stuks wel 5 of meer.

Auto-optimalisatie

Een goede telweegschaal heeft een Auto-optimalisatie functie.
Hiermee wordt het gemiddeld stukgewicht opnieuw bepaald als er een aantal stuks bijgelegd worden.
Het stukgewicht wordt steeds nauwkeuriger en zorgt ervoor dat er bij grotere aantallen een steeds kleinere telafwijking onstaat.
In de video zie je de functie aan het werk. 
We tellen een aantal van 500 stuks, eerst in één keer en daarna in kleine stappen. Het stukgewicht wordt steeds nauwkeuriger en zorgt ervoor dat er ook bij grotere aantallen geen afwijkingen ontstaan.
De functie werkt automatisch: na bijleggen wordt het stukgewicht aangepast.

Advies

  1. Kies de juiste weegschaal.

    Kijk naar wat hij maximaal moet kunnen wegen en wat het lichtste product is wat nog nauwkeurig geteld moet worden. Richtlijn: Kies een uitleesstap welke de helft nauwkeuriger is dan het gewicht van het lichtste product dat geteld moet worden. Voorbeeld: Weegt een product 1 gram kies dan een uitleestap van 0,5 gram.

  2. Gebruik de Auto-optimalisatie functie.

    Stel de functie in door het gemiddelde stukgewicht te bepalen met 10 stuks. Voeg daarna 10 stuks of minder toe. De weegschaal zal het gemiddelde stukgewicht opnieuw bepalen. Voeg daarna 20 of minder toe en het gemiddelde stukgewicht wordt opnieuw bepaalt. Nu mag je er al 40 of minder toevoegen, daarna 80, daarna 160. Voeg je er meer toe dan het aantal dat al op de schaal ligt dan stopt de auto-optimalisatie functie en wordt er verder geteld met het laatst bepaalde gemiddelde stukgewicht.

Denk je over aanschaf of vervanging?

Voor een goede telweegschaal in een eenvoudige of juist uitgebreide uitvoering ga je naar onze webshop. Hier vindt je nog meer informatie over modellen, prijzen enz.