Nieuws

Aandachtspunten bij de aanschaf van een weegschaal

Wanneer je op zoek bent naar manieren om de efficiëntie, nauwkeurigheid én productiviteit van je bedrijf te verhogen, dan is het kiezen van de juiste weegschaal die past bij jouw behoeften een must. In dit artikel lees je meer over waar je bij de aanschaf van een weegschaal op kunt letten.

Groot aanbod

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten weegschalen te koop. Dit heeft als voordeel dat de juiste weegschaal vrijwel altijd te vinden is. Maar het kan ook lastig zijn om een keuze te maken uit de vele opties. Wat is belangrijk? 

Weegschalen worden vaak onderverdeeld in verschillende typen zoals bijvoorbeeld bankweegschalen, pakketweegschalen, telweegschalen en vloerweegschalen.
Ook zijn er bepaalde uitvoeringen voor specifieke toepassingen, bijvoorbeeld een RVS weegschaal in de voedingsmiddelenindustrie of een geijkte weegschaal wanneer je moet factureren op basis van het gewicht.
 
Hieronder zullen we de verschillende typen en uitvoeringen wat uitgebreider omschrijven.
 

Geijkte weegschalen

Wanneer je een prijs berekent of een factuur stuurt op basis van wat je met je weegschaal weegt, heb je een zogenaamde "geijkte" weegschaal nodig. Geijkte weegschalen voldoen aan de eisen van de overheid en zijn bijvoorbeeld ook verzegeld. De klant moet er op kunnen vertrouwen dat de weegschaal goed weegt en dat wordt op deze manier gegarandeerd. Geijkte weegschalen worden veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, voor medicijnen en in de handel. Stimag is een door het Ministerie van Economische Zaken Erkend Keurder en mag dus "geijkte" weegschalen bouwen, repareren en opnieuw verzegelen.

Telweegschalen

Telweegschalen zijn ontworpen voor het tellen van grote aantallen identieke producten, met hogere nauwkeurigheid en snelheid dan handmatig tellen.

Pakketweegschalen

Pakketweegschalen zijn er in verschillende uitvoeringen, voor het eenvoudig en snel bepalen van verzendgewichten in dozen van verschillende afmetingen.

Bankweegschalen

De bankweegschaal is ontworpen voor gebruik op een werkbank of ander tafelblad, in robuuste uitvoering - meestal gebruikt voor afwegen en tellen.

Vloerweegschalen

Vloerweegschalen voor pallets, dozen, kratten of karren zijn er in bijna elk denkbare uitvoering en verschillende weegbereiken, voor probleemloos gebruik.

Plaatsing, bescherming en gebruik

Nadat je het type weegschaal hebt gekozen, moet je ook rekening houden met de omgeving en de plaatsing. Voldoet een vaste opstelling of heb je een weegschaal nodig die verplaatsbaar is? In het laatste geval is een oplaadbare batterijvoeding bijna onmisbaar. Ook kan de bescherming of zogenaamde IP-norm belangrijk zijn. Als de weegschaal bijvoorbeeld met water wordt schoongemaakt of buiten staat, is een IP65 uitvoering in RVS minimaal nodig. Afhankelijk van het gebruik kun je kiezen voor een wat groter weegbereik of juist een nauwkeuriger uitlezing. Denk ook aan opties als een telstrook- of etikettenprinter, koppeling naar PC enz.

Wij helpen je!

Als je na het lezen van dit artikel nog steeds vragen hebt over wat voor jou de juiste weegschaal is, neem dan gerust contact met ons op. Onze verkoopadviseurs hebben jarenlange ervaring met weegschalen en stellen de juiste vragen. Zo komen ze snel tot een eerlijk en betrouwbaar advies en kun je optimaal investeren in het verbeteren van je bedrijfsproces. Wij horen graag van je! Bel (088) 422 44 10 of ga naar ons contactformulier.