Nieuws

Nauwkeurig laboratoriumwerk met een analytische balans

De voor- en nadelen van analytische balansen

Als we kijken naar de verschillende typen balansen dan kijken we uiteraard ook naar de voor- en nadelen, vandaar dat we deze voor je op een rijtje zetten. Wat voor sommige balansen voordelen zijn, zijn bij andere balansen juist weer nadelen. Dit bewijst dus eens te meer dat het van cruciaal belang is om te kiezen voor apparatuur die het beste past bij jouw specifieke toepassingen.

Verkennen van de voordelen

NAUWKEURIGHEID - Nauwkeurigheid is de basis van laboratoriumwerk. Analytische balansen zoals die van OHAUS zijn dus het belangrijkste instrument in elk laboratorium voor het beheer van de kleinste monsters, die de hoogste nauwkeurigheid van wegen vereisen, met een leesbaarheid die tot op 0,01 mg nauwkeurig meet. Je kunt analytische balansen kopen met onder andere verschillende capaciteiten en uitlezingen. Dat betekent dat je als laboratorium op deze manier de capaciteit kan kiezen die het beste past bij jouw meetbehoeften.

WEERGAVE VAN WEEGRESULTATEN - Wanneer je elektronische balansen gebruikt kan dat ook in minder verlichte omgevingen omdat deze zijn uitgerust met LED-displays. De OHAUS analytische balansen zijn gemakkelijk af te lezen en het touchscreen display zorgt ook nog eens voor een eenvoudige gebruikersinterface. Een voordeel is daarnaast dat de meeste modellen op hun display een stabiliteitsdetector hebben. Deze is geplaatst naast het resultaat van de weegmeting. Potentiële fouten kunnen daardoor verder worden geminimaliseerd.

BETROUWBAARHEID, GEBRUIKSGEMAK EN BETAALBAARHEID - Wanneer je regelmatige kalibraties uitvoert kunnen analytische balansen zelfs de kleinste gewichtsschommelingen meten. Daardoor kunnen betrouwbare gegevens over gewichtsmetingen worden vergaard. Door ongelooflijke precisie kunnen zelfs kleine, niet waarneembare luchtstromen rond een monster een meting veranderen. Analytische balansen zijn daarom uitgerust met een tochtscherm. Zo kun je het monster beschermen tegen bewegende lucht. Dit helpt je om de nauwkeurigheid en herhaalbaarheid te verhogen. Je voorkomt namelijk dat luchtdruk op het gewogen monster drukt. 

De nadelen in kaart brengen

DRAAGBAARHEID - Je kunt analytische balansen niet makkelijk verplaatsen. De balans zul je op een consistente plaats moeten laten staan. Daardoor vermijd je bewegen of schokken zoveel mogelijk. Bewegingen en trillingen hebben een negatieve invloed op de metingen.

MILIEUOMSTANDIGHEDEN - Je zult merken dat de nauwkeurigheid van weegapparatuur wordt beïnvloed door omgevingsfactoren. Bij analytische balansen moet extra aandacht worden besteed aan de optimale plaatsing van de balans. Ook zul je merken dat omstandigheden zoals temperatuur, luchtdruk, trillingen en vochtigheid de weegmetingen kunnen beïnvloeden. Jij als gebruiker moet dus er dus op letten om de omgeving vóór plaatsing te beoordelen en tegelijkertijd optimale omgevingscondities te handhaven. Wanneer je de balans op een speciale weegtafel plaatst met een granieten blok er in worden de weegresultaten verbeterd. Trillingen van buitenaf hebben dan minder invloed. Ook kun je een zgn. ionisator gebruiken. Deze vermindert de invloed van statische ladingen. Bij sommige Ohaus analytische balansen is er zelfs een ionisator ingebouwd.

ONDERHOUD - Een analytische balans vereist onderhoud om de beste operationele prestaties en nauwkeurigheid te kunnen garanderen. Laboratoria vertrouwen op de apparatuur om herhaalbare, nauwkeurige en betrouwbare gegevens te produceren. Om aan deze verwachtingen te voldoen zul je de balans schoon moeten houden. Ook kun je de balans regelmatig kalibreren. Een nauwkeurigheidscontrole moet minimaal jaarlijks worden uitgevoerd, met eventuele wekelijkse kalibratietests. Onjuist gebruik is een van de meest voorkomende redenen waarom je balans gerepareerd moet worden. Het is belangrijk de protocollen te volgen. Daarnaast is het belangrijk dat de gewichtscapaciteit niet wordt overschreden. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen voorwerpen op de weegschaal rusten of leunen.

De balans

De voordelen van de analytische balans overweldigen de nadelen voor laboratoriumwerk dat de hoogste gewichtsnauwkeurigheid met de kleinste materie vereist. De nadelen van zorgvuldigheid, omgevingsconsistentie en onderhoud zijn minimaal in vergelijking met de prestatievoordelen. Als gebruiker van een analytische balans streef je naar precisie en optimaal resultaat. Analytische balansen zoals de OHAUS Explorer Analytisch bieden je de mogelijkheid om het hoogste niveau van gewichtsintegriteit te handhaven.

Analytische balansen bestaan al sinds 1892. 
Een nauwkeurige meting van een massa vormt de kern van bijna de gehele moderne wetenschap.

Welke analytische balans past bij jou?

Tegenwoordig zijn de analytische balansen het belangrijkste instrument voor het beheer van de kleinste monsters die de hoogste nauwkeurigheid vereisen omdat analytische balans een hogere afleesbaarheid hebben die tot op 0,01 mg nauwkeurig meet. Analytische balansen zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten en afleesbaarheden zodat elk laboratorium de capaciteit kan kiezen die het beste bij haar meetbehoeften past. OHAUS biedt vier series; Explorer, Adventurer, Pioneer, en PR; elk met zijn eigen unieke eigenschappen.

Ongekende precisie

Wanneer je bijvoorbeeld voor onderzoek een nauwkeurigheid zoekt tot op een honderdduizendste, is is een semi-microbalans nodig voor specifieke, nauwkeurige weegresultaten.

Semi-microbalansen zijn nodig voor het wegen van poeders, geneesmiddelen en chemicaliën in nóg kleinere stappen dan analytische balansen. De OHAUS Semi-Micro Balansen zijn ontworpen met een maximale capaciteit van 220g en afleesbaarheid van 0,01 mg. Deze balans wordt gebruikt voor toepassingen variërend van standaard- procent- en stukwegingen tot dynamisch wegen, vullen, totaliseren, en meer.

PR Analytisch

Explorer Analytisch

Pioneer Analytisch

Adventurer Analytisch

In het kort

Analytische balansen worden voornamelijk gebruikt in de farmacie en in laboratorium toepassingen. Deze balansen zijn zeer gevoelige laboratoriuminstrumenten die ontworpen zijn om nauwkeurig massa's te meten met een afleesbereik tussen 1 mg en 0,01 mg. Een analytische balans is zo gevoelig dat luchtstromen de meting kunnen beïnvloeden, daarom zijn deze ontworpen met een tochtscherm of weegkamer om te voorkomen dat kleine monsters worden beïnvloed door de luchtstroom wat zou kunnen leiden tot onnauwkeurige metingen. Consequente kalibratie en controle zijn vereist voor semi-micro- en analytische balansen.

Welke balans voldoet aan mijn weegtoepassing?

Analytische balansen zijn zeer nauwkeurige instrumenten en moeten zorgvuldig worden bediend, waarbij schokken, beweging en andere omgevingsverstoringen moeten worden vermeden. Het is belangrijk dat je een balans kiest die voldoet aan de nauwkeurigheidstolerantievereisten van het laboratorium, in relatie tot de grootte van de monsters. Overweeg het belang van het werk dat wordt uitgevoerd door de laborant, en kies de analytische balans die optimale prestaties levert voor de unieke vereisten van jouw lab.

Neem contact met ons op!

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er veel factoren die meespelen bij de aanschaf van een analytische balans. Je hoeft het echter niet alleen te doorgronden, wij helpen je graag! Onze specialisten hebben vele jaren ervaring en kunnen de juiste balans adviseren voor jouw toepassing. Bel bijvoorbeeld met Rob op (088) 422 44 10, stuur een email naar info@stimag.nl, ga naar ons contactformulier of klik op de chatknop onder in je beeldscherm.