Kennis

IP Rating: Duurzamer produceren

Als professional in de food heb je natuurlijk gehoord van IP waarde. Maar hoe zat het ook weer precies? En kun je er bedrijfsvoordeel uit halen?

De betekenis van IP-rating

Ingress Protection-rating geeft aan hoe goed een apparaat, zoals een weegschaal, beschermd is tegen het binnendringen van vaste deeltjes (zoals stof) en vloeistoffen (zoals water). Hij heeft twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de stofbescherming aan en het tweede cijfer de waterbestendigheid. Zie de tabel voor een overzicht van alle mogelijke waarden.

Stofbescherming

Voor voedselprofessionals die werken met weegschalen in verschillende omgevingen, is het begrijpen van deze aspecten essentieel. Het eerste cijfer kan variëren van 0 tot 6, waarbij 6 betekent dat de weegschaal volledig beschermd is tegen stof. Dit is vooral relevant in keukens en productieruimten waar stofdeeltjes het nauwkeurige functioneren van de weegschaal beïnvloeden.

Waterbestendigheid

Het tweede cijfer varieert van 0 tot 9 en geeft de waterbestendigheid aan. Bijvoorbeeld IP-44 kun je dus in een droge schone ruimte gebruiken, terwijl je een IP-69 apparaat kunt schoonmaken met de hogedrukspuit.

Wat kies je?

Bij het kiezen van weegschalen voor voedselbereiding, opslag of productie moet je rekening houden met de omgeving waarin de weegschaal wordt gebruikt. Een natte ruimte waarin regelmatig wordt schoongemaakt vereist bijvoorbeeld een weegschaal met een hoge waterbestendigheid. In een magazijn met droge grondstoffen is dit minder van belang.

Duurzaamheid

Wanneer je een weegschaal kiest voor een bepaalde ruimte of productieproces, moet je dus letten op de IP-waarde. De juiste weegschaal zal nauwkeuriger wegen en aanzienlijk langer meegaan. Dat bespaart kosten en tijd. Op die manier kun je effectiever en duurzamer produceren.

Advies nodig?

Het kan lastig zijn om precies die weegschaal te vinden met de juiste specificaties, mogelijkheden en wettelijke eisen. Gelukkig hebben de adviseurs van Stimag er verstand van! Bel met Rob of Rik en zij helpen je met de juiste keuze in ons grote aanbod. Ze hebben jarenlange ervaring en geven je een goed en eerlijk advies.