Kennis

3 Verschillen tussen RVS 304 en 316

Roestvrij staal, of RVS, is een veel gebruikt materiaal in verschillende industrieën vanwege zijn weerstand tegen roest. Binnen RVS zijn er twee soorten die vaak worden gebruikt: RVS 304 en RVS 316. Maar wat is het verschil tussen deze twee en wanneer moet je welke kiezen ?

1. RVS 316 is beter bestand tegen roest

Het grootste verschil tussen RVS 304 en RVS 316 zit in waar ze uit gemaakt zijn. RVS 304 bestaat uit 18% chroom en 8% nikkel, terwijl RVS 316 16% chroom, 10% nikkel en 2% molybdeen bevat. Molybdeen maakt RVS 316 beter bestand tegen roest, vooral op plekken met zout water of zuren zoals in de chemie, de visserij of de voedingsindustrie.

Samenstelling RVS 304

  • 18% Chroom
  • 8% Nikkel

Samenstelling RVS 316

  • 16% Chroom
  • 10% Nikkel
  • 2% Molybdeen

2. Temperatuur

Beide soorten hebben vergelijkbare sterkte, maar RVS 316 kan beter tegen hoge temperaturen en snelle temperatuurwisselingen. Dus gebruik je hitte of chemische reacties in je bedrijfsproces, dan kan RVS 316 een betere keuze zijn. Het wordt gebruikt in kookketels, reactievaten enzovoort.

3. Chloor en zout

RVS 304 is goed bestand tegen water en vocht maar het materiaal kan niet tegen chloor. Er ontstaan dan kleine putjes in het metaal die steeds dieper worden. RVS 316 heeft dit nadeel niet en wordt dus vaker gebruikt bij chemische processen. Ook bij zout water in de verwerking van zeevis of bij het pekelen van voedingsmiddelen kun je beter voor RVS 316 kiezen.

Ondanks een hogere prijs voor RVS 316 kunnen bedrijfsmiddelen, waaronder weegschalen, dus tóch een betere investering zijn. Omdat ze minder onderhoud vragen, of langer meegaan. Dit noemen we ook wel de TCO of Total Cost of Ownership, wat een weegschaal kost gedurende zijn hele levensduur.

Schone voedselverwerking

In de voedingsindustrie heb je te maken met veiligheidsnormen zoals de HACCP, die schone voedselverwerking voorschrijven. RVS 316 is geschikt voor alle onderdelen en oppervlakken die met voedsel in contact komen. Maar ook de afwerking speelt een rol: Op glad gepolijst RVS kunnen bacteriën zich bijvoorbeeld minder gemakkelijk hechten. Bij de weegschalen van Stimag is hier speciaal op gelet, ze ondersteunen (afhankelijk van het model) bij het voldoen aan bijvoorbeeld HACCP, NSF of ANSI.

Goed advies?

Stimag levert RVS weegschalen in 304 en 316. Wil je weten welke weegschaal in jouw bedrijfsproces het beste is? Vraag het dan aan Rik of Rob. Zij hebben jarenlange ervaring en geven je een goed en eerlijk advies. Lees meer over ons.