Kennis

Op zoek naar nauwkeurige pipet kalibratie?

Pipetten zijn onmisbare instrumenten in laboratoria, voor het nauwkeurig meten en overbrengen van vloeistoffen. Deze precisie is van cruciaal belang voor de betrouwbaarheid en reproduceerbaarheid van experimenten en analyses. Het regelmatig kalibreren van pipetten is daarom een essentiële procedure om ervoor te zorgen dat ze op hun best presteren. Hieronder meer over het juist kalibreren van pipetten.

Waarom pipet kalibratie?

  1. Nauwkeurigheid: Pipetten gebruik je voor het meten van kleine hoeveelheden vloeistof, maar zelfs kleine afwijkingen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de resultaten. Kalibratie zorgt ervoor dat pipetten binnen de gewenste toleranties presteren.
  2. Reproduceerbaarheid: In wetenschappelijk onderzoek maar ook bijvoorbeeld de geneeskunde is reproduceerbaarheid van cruciaal belang. Het kalibreren van pipetten zorgt ervoor dat dezelfde pipet consistent nauwkeurige resultaten produceert, experiment na experiment.
  3. Naleving van normen: Laboratoria moeten vaak voldoen aan strikte kwaliteits- en accreditatienormen. Regelmatige kalibratie is een vereiste om aan deze normen te voldoen.
  4. Kostenbesparing: Het voorkomen van fouten als gevolg van ongekalibreerde pipetten kan veel opleveren. Onnauwkeurige pipetten kunnen leiden tot herhaling van experimenten, verspilling van reagentia (teststoffen) en tijdverlies.

Hoe vaak moet je kalibreren?

De frequentie van pipet kalibratie varieert afhankelijk van het gebruik en de specificaties van de pipet. In de meeste laboratoria wordt aanbevolen om pipetten minstens één keer per jaar te kalibreren. Pipetten die intensief worden gebruikt, moeten mogelijk vaker worden gekalibreerd, bijvoorbeeld om de drie tot zes maanden.

Werkwijze

De Ohaus Explorer is een uitstekende balans voor het kalibreren van pipetten. De functie “Pipette Adjustment” controleert de nauwkeurigheid en de exacte waarden van pipetten door middel van het analyseren van het gewicht.

Zorg ervoor dat de pipet schoon is en dat deze op kamertemperatuur is. Controleer of de pipet in goede staat verkeert.

De Ohaus Explorer heeft een ingebouwde referentiedichtheid tabel voor water bij temperaturen tussen 10 ° C en 30 ° C. Als andere vloeistoffen worden gebruikt voor de pipet kalibratie, voer je de dichtheid van de vloeistof op de huidige kamertemperatuur in met de eenheid g/cm3. Ook de atmosferische druk wordt vermeld.

De Ohaus balans berekent de dichtheid van het water op basis van de ingevoerde temperatuur. Meet de werkelijke temperatuur van het water met behulp van een precisie-thermometer. Kijk voor een goede precisie-thermometer eens bij ons zusterbedrijf Re5al.

Explorer balansen zijn uitgevoerd met antistatisch gecoat glas om statische ladingen in de weegkamer te voorkomen, dit kan namelijk een nadelige invloed hebben op het resultaat. Tussen de windschermen is een lampje beschikbaar voor makkelijk werken in slecht verlichte omgevingen. De zijdeuren glijden makkelijk open en dicht op bovenaan gemonteerde lagers.

Kwaliteit

Ohaus is onderdeel van de wereldwijde Mettler Group, toonaangevend in precisiebalansen en laboratoriumapparatuur. Stimag leverde eerder Ohaus precisiebalansen aan o.a. ziekenhuizen en kalibratie-laboratoria, met 2 jaar garantie. Kies dus gerust een Ohaus precisiebalans voor pipet kalibratie.

Op zoek naar nauwkeurige pipet kalibratie?

Kijk eens bij de Ohaus Explorer precisiebalans. Verkrijgbaar in veel verschillende weegbereiken en uitleesstappen.