Nieuws, Kennis

Installatie van een laboratorium-centrifuge in 5 stappen

Centrifuges zijn essentiële apparaten in laboratoria in verschillende sectoren, waaronder medisch-, farmaceutisch- en wetenschappelijk onderzoek. Bij het installeren van een centrifuge is het cruciaal om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen zodat deze correct wordt geïnstalleerd en dat laboratoriumtechnici veilig kunnen werken. Hier zijn 5 stappen die je moet nemen bij het installeren van een centrifuge:

1. Kies de juiste locatie

Het selecteren van de juiste locatie voor je centrifuge is essentieel om ervoor te zorgen dat deze efficiënt en veilig werkt. De locatie moet vlak en stevig zijn om trillingen en bewegingen tijdens gebruik te voorkomen. Zorg ervoor dat de ruimte schoon is, vrij van stof, en de opstelling weg van warmtebronnen, die temperatuurschommelingen kunnen veroorzaken. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is voor eenvoudige toegang tot de centrifugebediening, de klep en de rotor. Volgens de norm EN 61010-2-020 moet er aan elke zijde van de unit een minimale ruimte van 30 cm zijn.

2. Uitpakken en inspecteren van de centrifuge

Bij ontvangst van de centrifuge moet je als eerste deze uitpakken en inspecteren op eventuele schade. Zorg ervoor dat alle onderdelen aanwezig zijn en in goede staat verkeren. Controleer of er geen schade is aan de centrifuge zelf, inclusief de rotor, motor en bedieningspaneel. Zorg ervoor dat alle transportbeveiligingen zijn verwijderd.

3. Rotor assembleren en installeren

Nadat je de centrifuge hebt geïnspecteerd, is het tijd om de rotor te monteren en te installeren. Over het algemeen moet je de aandrijfas schoonmaken en de rotor erop plaatsen. In het geval van zwenkrotoren is het ook belangrijk om de bouten te smeren om een correcte "zwaai" van de buisjes mogelijk te maken. Volg hoe dan ook nauwkeurig de instructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat je de rotor correct assembleert. Kies de juiste rotor en adapter voor je monsters, aangezien de verkeerde rotor of adapter onbalans kan veroorzaken, wat schade aan de centrifuge of monsters tot gevolg heeft. Controleer vóór elke run of de rotor-/buisdeksels zijn vastgedraaid, controleer eventuele mogelijke schade voordat je de machine gebruikt (bijv. vuil, corrosie, scheurtjes..) en controleer of de rotor correct is geladen.

4. Elektrische aansluiting

Voordat je de centrifuge op het stroomnet aansluit, is het belangrijk om de elektrische specificaties van de centrifuge en de stroomvoorziening te controleren zodat de centrifuge correct functioneert. Controleer ook of de spanning en frequentie van de stroomvoorziening overeenkomen met de specificaties van de centrifuge. Als je zeker weet dat alles klopt dan steek je de stekker van de centrifuge in een geaard stopcontact.

5. Test uitvoeren

Zodra je de centrifuge voor de eerste keer hebt aangesloten, is het belangrijk om een test uit te voeren. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat deze efficiënt en veilig werkt. Laad de centrifuge met een gelijk gewicht aan monsters aan tegenovergestelde zijden van de rotor om balans te waarborgen. Zodra je de centrifuge hebt gestart, controleer je deze op abnormale trillingen, geluiden of schudden. Als je een van deze opmerkt, stop de centrifuge dan onmiddellijk en inspecteer deze op eventuele problemen. 

Samenvattend is het installeren van een centrifuge een kritisch proces dat een goede voorbereiding en aandacht voor detail vereist. Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw centrifuge correct is geïnstalleerd, veilig werkt en nauwkeurige scheiding van monsters levert. Vergeet niet altijd te kijken naar de instructies van de fabrikant, zoek deskundig advies als je twijfelt en onderhoud je centrifuge regelmatig.

Vragen?

Heb je de centrifuge kunnen installeren maar heb je nog vragen? 
Bel (088) 422 44 10, stuur een email naar info@stimag.nl, ga naar ons contactformulier of klik op de chatknop onder in je beeldscherm.
Wij helpen je graag! 

Bron: Erica Piccardo, Product Manager Laboratorium Apparatuur, OHAUS Corporation