Vochtbepaling is onmisbaar bij kwaliteitscontrole van verschillende producten. Wij leggen uit hoe je het beste resultaat haalt uit je vochtbepalingsbalans.





Balans of droogoven?
Het proces in een droogoven duurt vaak langer dan in een vochtbepalingsbalans. Dat komt door de grotere hoeveelheden product die nodig zijn om nauwkeurig te meten met een droogoven. In een vochtbepalingsbalans heb je vaak niet meer dan een eetlepel product nodig.
De nauwkeurigheid in een droogoven wordt ook negatief beïnvloed door de hitte die van buiten naar binnen trekt, terwijl het vocht in omgekeerde richting verdampt. Aan het oppervlak zorgt het proces van verdamping weer voor afkoeling. In een vochtbepalingsbalans speelt dit door de kleine hoeveelheden en het warmte-element veel minder.
Er zijn nog veel meer droogmethoden, onder andere met een magnetron en een chemische methode. Bij de vochtbepalingsbalans zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, die verderop aan bod komen.
Vochtpercentage
Het vochtpercentage wil zeggen:
De hoeveelheid water in een product. Het is een essentieel gegeven voor het bepalen van de kwaliteit, viscositeit en stabiliteit van een product.
Het gaat overigens niet alleen om water, maar ook om olie, vetten, alcohol en opgeloste stoffen.
Het vochtpercentage heeft grote invloed op de karakteristieken en eigenschappen van een product. Het is dus heel belangrijk om dit tijdens het productieproces te meten en te bewaken.
Als al het vocht uit het product is verdampt houden we de zogenaamde droge stof over. Daarom gebruikt men ook wel de term “Droge stof percentage”.



Droogproces in een grafiek
Soms is niet alleen het vochtpercentage van belang, maar ook op welke manier en hoe snel het vocht verdampt. In de meest uitgebreide vochtbetalingsbalansen wordt dit in een grafiek weergeven, voor een goed inzicht in het drogingsproces.

Nauwkeurigheid
Zoals gezegd is de nauwkeurigheid van het vochtpercentage heel belangrijk. Het kan veel uitmaken voor het eindresultaat. Dus hoe bereik je een zo groot mogelijke nauwkeurigheid? Producten zoals een dun laagje gemalen koffie zijn natuurlijk makkelijk te meten. Maar stoffen met een grote viscositeit zoals bijvoorbeeld mayonaise of tandpasta zijn lastig te meten, omdat ze al uitdrogen op het moment dat je ze uitsmeert in het meetbakje.
Hieronder geven we voorbeelden van een aantal verschillende soorten producten. Per product kun je zien waar je op moet letten en hoe je het meest nauwkeurige resultaat bereikt.
Waar moet je op letten?
Ongeacht het product moet je altijd een aantal punten onthouden:
- De homogeniteit van het monster.
Het product moet goed gemengd zijn, zonder klontjes of laagjes. - De juiste hoeveelheid.
Bij teveel droogt de buitenkant uit en kan vocht ingesloten worden. Zeker als het product een korst vormt.
Bij te weinig kan het product verkleuren of verkolen, wat invloed heeft op het meetresultaat. - Een gelijkmatige laag.
Verdeel het product gelijkmatig over het bakje, anders kan er weer vocht ingesloten worden of verbranding optreden. - Snelheid.
Voorkom dat tijdens de bereiding van het monster er vocht bijkomt of afgaat. Werk snel om voortijdige verdamping te voorkomen.
Voorbeelden
Kristalsuiker






Verdeel het product gelijkmatig in een dunne laag. Stel de temperatuur niet te hoog in, anders kan de suiker karamelliseren.
Kaas






Verdeel het product gelijkmatig met zo min mogelijk overlapping. Stel de droogtijd niet te lang in, anders kan de kaas verkleuren.
Instant koffie






Gebruik niet teveel product voor een dunne laag. Stel de droogtijd niet te lang in, anders kan de koffie verbranden.
Gedroogde vruchten






Snijd het product in kleine stukjes en verdeel ze regelmatig. Stel de temperatuur niet te hoog in, anders kunnen de vruchten verkolen.
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten producten. Sommige kun je beter eerst op een filter leggen omdat ze uitlopen, voor een betere verdeling. Andere stoffen spetteren bijvoorbeeld, waarvoor een beschermlaag leverbaar is. In vele gevallen zul je eerst even moeten experimenteren voor het beste resultaat. Maar vraag gerust ook onze specialisten om advies, zij helpen je graag!


Alle voorbeelden in het "Kookboek" (Engels)
Wil je meer informatie over de gegeven voorbeelden, algemene informatie over het proces of heb je specifieke vragen over een bepaalde stof? Download de .pdf’s van Ohaus en Kern. Daarin staat alle informatie die je nodig hebt.
Vochtbepalingsbalansen

MB120
Professionele uitvoering, geheugen voor 100 droogprogramma’s & 1000 droogprocessen

MB92
High Performance vochtbepaling met geavanceerde functies voor de meest veeleisende toepassingen

MB62
Ontworpen voor duurzaamheid en flexibele prestaties in een verscheidenheid aan vochtmetingen.

MB32
Perfect voor routine vochtbepaling testen

MB23/25
Snelle vochtbepaler met eenvoudige bediening
Toch nog vragen?
Logisch. Vochtbepaling is een ingewikkeld proces met heel veel zaken waar je aan moet denken.
Gelukkig zijn onze specialisten er om te helpen! Bel (088) 422 44 10 of klik op de button. Wij helpen je graag!
